fredag den 20. september 2013

Motivationsgruppen på Facebook

Ud fra vores interviews og observationer har vi fået belyst nogle fællesnævnere i forhold til at kunne fremme motivationen hos borgere med type 2 diabetes. De største fællesnævnere er netværk og fællesskab. Ud fra dette er vi derfor kommet frem til ideen omkring en facebookgruppe. Vi har undersøgt, om der findes sådanne grupper i forvejen, men de findes kun på engelsk. 
Facebookgruppen er et brugerdrevent innovationsforum. Fordelene ved gruppen er, at medlemmerne kan indgå i et fællesskab med ligestillede samt dele erfaringer og opskrifter med hinanden. Medlemmerne kan oprette begivenheder, så de kan mødes "i det virkelige liv". Det er op til det enkelte medlem at beslutte, hvad man ønsker at anvende gruppen til. 

I vores analyse af interviewet med Arne og Karen Marie bliver det tydeliggjort, at de, ud fra Vibeke Zoffmanns teori om at uddanne sig til livet med diabetes, har opnået livsdygtighed ved hjælp af sygeplejerskens tilgang i relationen. Det står klart ud fra deres fortællinger, at sygeplejersken har benyttet sig af en empowerment lignende tilgang, hvor hun har stilllet sin viden og erfaringer til rådighed samt taget udgangspunkt i Arnes pågældende ressourcer. Dette med henblik på at uddanne ham til livet med diabetes. Vi mener derfor, at dette kan overføres til en brugerdreven facebookgruppe, hvor medlemmerne er eksperter i eget liv med type 2 diabetes. Herved finder vi empowerment begrebet relevant, fordi hver enkelt medlem kan stille sin viden til rådighed, og de kan udveksle erfaringer samt støtte og udfordre hinanden. Derved kan der opnås livsdygtighed. 

I vores analyse af observationerne på sundhedscentret har vi bearbejdet Kari Martinsens omsorgsteori, hvor omsorg er baseret på et mellemmenneskeligt forhold. Endvidere forklarer hun på denne måde at, ud fra fælles erfaringer og en fælles forståelse af livet med diabetes type 2, er der grundlag for at binde en gruppe sammen og skabe et fællesskab. I vores observationer har vi bemærket at solidaritet og følelsen af fællesskab kan være med til at fremme motivationen til at leve sundere, dette kommer blandt andet til udtryk ved at borgerne, på trods af fysiske niveauforskelle, var ivrige for at deltage aktivt. Vi observerede, at borgerne var gode til at motivere hinanden i form af støtte ved hjælp af små "peptalks". Gruppen på sundhedscenteret havde de fællestræk, at alle havde type 2 diabetes og andre fysiske gener. De er i fælleskabet derfor alle ligestillede og undgår derved stigmatisering. 
Med udgangspunkt i ovenstående er fundamentet for ideen til facebookgruppen opstået.

Vi er realistiske omkring ulemperne ved gruppen. Vi er opmærksomme på, at vi ikke kan nå ud til hele målgruppen, især den ældre generation af type 2 diabetikere, da det ikke er så sandsynligt at de har en facebookprofil. For ikke at overse denne generation, som udgør en væsentlig del af type 2 diabetikere, har vi gjort os tanker omkring andre tiltag, som kan motivere dem til en sundere livsstil (20). Disse vil blive uddybet i vores konklusion.
(Billede - Kilde 21)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar